tirsdag den 10. juni 2008

En national kompetenceprofil for kliniske sygeplejespecialister?

af Ole Abildgaard Hansen, Afdelingssygeplejerske, Cand.cur., Odense Universitetshospital

Først i 1980 dukker begrebet klinisk sygeplejespecialist dukker op i Danmark, inspireret af udviklingen i USA om Clinical Nurse Specialists.
Sygeplejen i Danmark har tilsyneladende ikke fulgt nogen bestemt strategi, hvad angår specialstillinger, som man for eksempel har set i USA, England og Australien, hvor der opereres med to hovedbegreber – Nurse Practitioner og Clinical Nurse Specialist. I internationalt perspektiv er en klinisk sygeplejespecialist en velbeskrevet størrelse. Hvorimod den kliniske sygeplejespecialist i dansk sygepleje ikke er et entydigt fænomen.
I Danmark er der mange forskellige bud på titler, roller, funktioner og krav til kvalifikationer, som på en eller anden vis har relation til en klinisk sygeplejespecialist med reference til Doris Christensen artikel fra 1980 i Fokus på sygeplejen: ”Den kliniske sygeplejespecialist – en tendens i sygeplejens udvikling”. Det er dog hovedsagelig beskrivelser af eller argumentation for flere forskellige stillinger i klinisk praksis f.eks. udviklingssygeplejerske og klinisk oversygeplejerske. Den danske holdning til kliniske specialistsygeplejersker, hvilke funktioner de skal have eller hvilken effekt de har på klinisk praksis, beskrives ikke. Samtidig er det svært at afgøre, hvad der egentligt efterspørges i Danmark og på hvilken baggrund, idet debatten om kliniske sygeplejespecialister har været minimal set over næsten 30 år. Begrundelserne for denne stillingstype er mange, og for de fleste er målet med en klinisk sygeplejespecialist et behov for udvikling og forbedring af den kliniske sygeplejepraksis, men der mangler belæg for hendes funktion på daværende tidspunkt.
I 2008 skriver National Association of Clinical Nurse Specialists (se link på bloggen), at forskning viser den kliniske sygeplejespecialists praksis har effekt på områder som reducering af komplikationer hos hospitalsindlagte patienter, hospitalsomkostninger og indlæggelsestid, genbesøg på skadestuer, øget patienttilfredshed og forbedring af professionel udvikling.
Er det ikke på tide at se på stillingskategorier og titler i sygeplejen, der har relation til en klinisk sygeplejespecialists funktion, som begreber, der skal tages hånd om og forklares og gøres entydige? Hvad er den bagvedliggende tankegang ved ikke at gøre det?
Jeg mener, der er behov for en diskussion blandt sygeplejersker, arbejdsgivere, politikere, Dansk Sygeplejeråd og andre vægtige aktører i sundhedsvæsenet, om ikke der er behov for at vurdere og ændre eksisterende stillingsbetegnelser, med henblik på at indføre en national kompetenceprofil for den kliniske sygeplejespecialist. Diskussionen kan også medvirke til at nuancere og kvalificere debatten om generalister versus specialister i sygeplejen.

Ingen kommentarer: